HIBAKUSHA

HIBAKUSHA

Posted on 09/09/2008

Overlevenden van de atoombommen in Japan worden HIBAKUSHA genoemd, door de explosie getroffenen. Het aantal slachtoffers bedraagt inmiddels meer dan 400.000 mensen, de overlevenden zijn ruim 200.000 in getal. Ze leven voor een deel ook buiten Japan: Japanners die geëmigreerd zijn, en buitenlanders die terug zijn gegaan, vooral naar Korea, maar ook naar Nederland. Op de scheepswerf van Mitsubishi in Nagasaki werkten Nederlandse krijgsgevangenen.

In Japan is er sinds lange tijd een Aid Law voor hulp aan de Hibakusha. Vereist was echter dat men in Japan woonde. Na jaren van procederen, is de wet door de Hoge Raad (in Osaka in 2002) in Japan ook van toepassing verklaard op buitenlandse overlevenden.

Van prof. Muraoka en Yoko Huijs ontvingen wij bericht dat binnenkort een Japanse journalist naar Nederland komt om, samen met anderen, overlevenden in Nederland te vinden. Het is de heer Ryo Nozaki van Kyodo-Tsushin Press uit Nagasaki. Hij verblijft vanaf 17 t/m 21 september in Den Haag.

Zijn missie is om de Hibakusha in Nederland te vinden, van hen als ze dat willen, gegevens te verzamelen, en hen formulieren te laten indienen bij de Japanse ambassade. Hopelijk kunnen mensen die daar recht op hebben zo nog ondersteuning ontvangen die hen kan helpen.

Voelt u zich aangesproken, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Japanse Ambassade.

Reacties zijn gesloten.