Takamitsu Muraoka

Aanstaande zaterdag 11 oktober is er in Voorburg de jaarlijkse bijeenkomst van de werkgroep Dialoog Japan-Nederland-Indonesië. Het programma onder het motto The Power of Reconciliation kunt u hier zien. PROGRAMMA.

Het is al weimages (1)er de 17e Conferentie van de Dialoog die in het jaar 2000 van start ging. Eén van de grondleggers van de werkgroep Dialoog is Takamitsu Muraoka, emeritus professor Hebreeuwse talen aan de Leidse Universiteit.

Aanleiding van de eerste conferentie was onder meer de publicatie in Japan van het boek van E.W. Lindeijer, Kusjes aan Nel en kinderen: Van een Nederlandse krijgsgevangene in Japan (2000, Tokyo), een dagboek in de vorm van brieven gericht aan zijn gezinsleden thuis.

Dit dagboek dat hij in het Japans heeft vertaald vormde de inspiratie voor Muraoka om met ex-geïnterneerden in Nederland in gesprek te gaan. Maki Okubo, die in het voorjaar in Nederland was heeft over hem geschreven in de ASAHI SHIMBUN. Zie voor dit artikel met portretfoto in het Japans 20140726 「ひと」村岡崇光さん. De Engelse vertaling volgt hier Article in Asahi Shinbun

Op de 17e Conferentie zal ook Takamitsu Muraoka spreken, over het onderwerp: “vergeving en verzoening, niet als een one-man-show, maar als een proces van wederkerigheid”.

Dit is iets om naar uit te kijken, want hij heeft over dit onderwerp veel nagedacht, en gesproken, zowel in Europa als vele landen in Azië.

Op deze site is over dit onderwerp ook het artikel aan te bevelen over Eric Lomax, The Railwayman, het boek en de film. Hier te vinden.

Zeer aan te bevelen is ook ZEN AT WAR, een documentaire over Ina Buitendijk, vroeger een van de sprekers op een Dialoog Conferentie, over haar dialoog met leiders van Zen kloosters in Japan over de houding van ZEN vóór en in WO II. Mw. Buitendijk was een fervente ZEN beoefenaar, haar echtgenoot had te lijden gehad in een kamp. Zij wilde weten hoe het toch mogelijk was hoe het Zen boeddhisme, waar het mededogen zo hoog in het vaandel staat, zo was meegegaan in het Japanse militaire nationalisme. Zij klaagde niet aan maar zocht het persoonlijke gesprek hierover, met indrukwekkende resultaten. Te zien via deze link.

Reacties zijn gesloten.