Reisverslag 2010 Josephina Noya

Japanreisverslag 10-20 oktober 2010          Josephina Tubalawony-Noya, JIN-lid

 

Inleiding
Allereerst wil ik de Japanse ambassade en de vereniging JIN hartelijk danken voor het mogelijk maken van deze onvergetelijke reis naar Japan. Ik had dit nooit durven dromen om samen met de andere JIN en Sakura leden af te reizen naar het land van onze biologische vaders.

 

Kort verslag

Toen wij aankwamen op de airport Narita werden wij erg warm ontvangen door onze gids Akiko Kishimori en haar baas. Vanaf het begin werden we erg goed begeleid en konden met alle vragen bij haar terecht.

Op de eerste dag werden we opgehaald bij ons hotel om naar Yoshida Elementary School te gaan. Daar aangekomen werden we hartverwarmend verwelkomd. De kinderen stonden in de rij met vlaggetjes in de hand. Wat een geweldig ontvangst was dat. We werden door de directeur en de leerkrachten ontvangen en naar de grote zaal gebracht. We hebben een hele fijne ochtend gehad met de kinderen en leerkrachten. We hebben samen met de kinderen gespeeld en gegeten. Toen we weer vertrokken hebben we mooie tekeningen en knutselwerkjes gekregen. Vanuit de school zijn we naar de kranslegging van Mizumaki geweest, dat was ook een mooie ervaring.

Na de kranslegging zijn we verder naar de gemeente Mizumaki geweest, daar mochten we een bezoek brengen aan de burgemeester. Ook daar was de ontvangst zo vriendelijk en gastvrij.

Diezelfde avond was er een receptie voor ons gepland die geheel verzorgd was. Wat vond ik dit leuk om onder de mensen te zijn die ook voor de receptie waren uitgenodigd.

De volgende dag in Hirado zijn we naar een plaats geweest waar de lokale mensen al op ons zaten te wachten om onze verhalen aan te horen. In de krant Asahi Shimbun werd een artikel met foto hierover gepubliceerd.

Tijd om voor ons zelf cadeautjes te kopen hadden we ook gekregen. Kort, maar wel genoeg, daarna zijn we vertrokken naar Nagasaki.

De burgemeester van Nagasaki hebben we ook mogen ontmoeten.

Ook vond ik het erg fijn om met de familie van het echtpaar te praten die een party voor ons hadden georganiseerd. Daar hebben wij ook onze visitekaartjes uitgewisseld, waarop ik al na 1,5 week thuis al een brief van één van deze mensen kreeg met foto’s.

De volgende dag zijn we  met de trein van Kyoto naar Tokyo vertrokken, dat was erg druk en spannend. Die avond hadden we een receptie bij de MOFA. Daar was het ook erg leuk, omdat je verschillende Japanse dames ontmoet en heren die in Indonesië en in Nederland ooit geweest zijn. Het was fijn om Indonesisch te spreken met een echtpaar die acht jaar in Indonesië hebben gewerkt. Ik vond het erg prettig om onder een relaxte sfeer met iedereen te praten.

Het bezoek bij de Nederlandse ambassade, de volgende dag, vond ik ook erg fijn. Wij hebben allemaal een beetje ons verhaal mogen doen en aansluitend met de dames die daar werkzaam zijn mogen lunchen.

Als laatste hebben wij de Kabuki bezocht waar we gedineerd hebben. De volgende dag moesten wij ons gereed maken om te vertrekken naar het Narita airport.

 

Conclusie

Het was een vol programma gedurende die 10 dagen, maar zéér zeker de moeite waard. Tot op de puntjes was het erg goed verzorgd en geregeld. Ik heb veel mogen zien en geproefd van de Japanse cultuur. Ik heb fijne gesprekken gehad met de mensen die wij daar ontmoet hebben en heb ook hele goede gesprekken gehad met mijn reisgenoten. Hierdoor hebben we elkaar nog beter leren kennen. Door de persoonlijke verhalen zijn er veel emoties bij me losgekomen.

Wat me opgevallen is is dat de Japanse bevolking erg vriendelijk en gastvrij zijn en vooral harde werkers zijn. Dit was een reis om nooit meer te vergeten!

Als laatste wil ik nogmaals de Japanse ambassade en de vereniging JIN hartelijk danken voor het realiseren van deze Japanreis.

 

Met vriendelijke groet,

Josephina Tubalawony-Noya

Reacties zijn gesloten.