[:nl]

Kinderen van Australische -Japanse afkomst in Japan

In KURE, een stadje bij Hiroshima, zijn veel kinderen geboren van een Australische vader. Die kinderen zijn in 2005 bij elkaar gekomen, op initiatief van een journalist, Hamilton, om voor het eerst met elkaar te praten. In de uitzending vertelt Mayumi Okamoto : “Het was ellendig, geen vader, een gezicht dat er anders uitzag, een zieke moeder.” Haar Australische vader was verdwenen, ze werd opgevoed door een tante. Ze heeft de naam van haar vader nooit gekend. Mayumi: “Ook omdat we de kinderen waren van mannen uit het land van de overwinnaar, werden we gepest.” Ze leerde te glimlachen, de pijn te verbergen. Ze drijft met haar man een videoverhuur bedrijf in KURE. Ze had eigenlijk onderwijzer willen worden. Ze gaf de opleiding op omdat ze geconfronteerd werd met vijandige blikken van leerlingen.” Rumiko Hatada: “Ik werd een ‘oorlogsproduct’ genoemd, of met andere vulgaire termen aangeduid, die ik niet wil herhalen, omdat ze pijnlijk en hardvochtig zijn. Nadat de vaders weg waren, hadden de moeders het zwaar, meer dan woorden kunnen vertellen. De maatschappij was bevooroordeeld”. Ze was twee, toen haar vader vertrok. Haar moeder vertelde haar later dat hij was verdronken. Dat was een verzinsel. Als teenager liet ze haar foto in een Australische krant zetten, op zoek naar haar vader. Vergeefs. Rumiko: “Voor ik dood ga wil ik het land van mijn vader zien. Ik verlang ernaar.” Rumiko wil haar vader vinden, ze heeft de hoop nog niet opgegeven. Kuniko Omori van International Social Services Japan (ISSJ) was ook bij dit gesprek. Ze zegt: Na de oorlog weigerde Australië gekleurde mensen de toegang. Zelfs het kind. De moeders in Japan wilden geen afstand doen van hun kind, en ze wisten dat ze niet welkom waren in Australië. Daarom denk ik werden de kinderen van Australische-Japanse afkomst in Japan achtergelaten. Bijna allemaal. Zelfs de wettige kinderen. Als een kind zijn roots wil weten, kunnen we in onze files zoeken. Ook als een Australische vader mocht zoeken, kunnen we helpen. Met deze mevrouw Kuniko Omori van de ISSJ hebben de Forum-gangers en Uchiyama in Tokio gesproken over het zoeken naar vaders van Japans-Indische nakomelingen.

Uit een artikel van de historica Kathleen Cusack van 2008: Tussen 1946 en 1954 zijn in Kure 51 kinderen geboren met een Australische vader. De bezettingsmacht bedroeg 40.000 man, van wie 11.500 Australiers waren; deze waren voor een groot deel in Kure gelegerd. Het Ministerie van Welzijn in Japan heeft geraamd dat in de bezettingsjaren in totaal 3490 kinderen van ‘gemengd bloed’ zijn geboren, van wie 104 Australische vaders hadden. In Kure gingen direct na de oorlog veel vrouwen als prostituee werken. Later kregen heel veel vrouwen banen bij de bezettingsmacht. Uit deze gewone sociale interacties ontwikkelden zich ook seksuele relaties. Het overschot van huwbare vrouwen was groot, miljoenen mannen gesneuveld. In de ontstane relaties groeiden affectie en respekt voor buitenlandse partners. Maar ‘Aziatische vrouwen’ werden in Australië niet toegelaten. Pas in 1952 mochten enkele honderden war brides binnen komen. Deze werden door de media geromantiseerd, terwijl de andere vrouwen in Japan geringschattend werden behandeld, als sletten afgeschilderd, of afgedaan als alleen maar gemotiveerd door de zucht naar materiële goederen

 

In 2012 schreef Walter Hamilton Children of the Occupation, Japan’s untold story

Uit een aankondiging op Google:  This is a beautifully written, deeply moving and well-researched account of the lives of mixed-race children of occupied Japan. The author artfully blends oral histories with an historical and political analysis of international race relations and immigration policy in North America and Australia, to highlight the little-known story of the thousands of children that resulted from the unions of Japanese women and Allied servicemen posted to Japan following WWII. It is a powerful narrative of loss, longing and reconnection, written by the ABC’s long-time Tokyo correspondent, Walter Hamilton.

Walter Hamilton

[:]