[:nl]DIVERSE WO-II[:]

NIEUWJAARSBIJEENKOMST

[:nl]

De nieuwjaarsviering van Kamome No Kai is aanstaande zondag. 
Zij willen graag het nieuwe jaar feestelijk inluiden gezamenlijk met JIN leden en Sakura donateurs. Het thema is: Japans Nieuwjaar, eten en spelen. Iedereen is van harte welkom.
Datum: zondag 14 januari a.s.
Tijd: 12:30 – 16:00
Lokatie: Tulipgakuen school (Japanse kleuterschool)
Adres: Schweitzerlaan 4-6, 1187 JD Amstelveen (Westwijk)

[:]

ASAHI SHINBUN (Hideko)

[:nl]Het Japanse dagblad ASAHI SHINBUN heeft een IN MEMORIAM geplaatst na Hideko’s overlijden, geschreven door Maki Okubo. De vertaling is van dr. Aya Ezawa. 

Pionier die naar haar roots zocht

Hideko, dat is de naam die haar vader haar gaf toen ze klein was.
Haar vader, een militair met burgerfunctie tijdens de Japanse bezetting van Indonesië en haar moeder, die daar in een restaurant werkte, raakten tijdens de oorlog verliefd op elkaar, en Hideko werd in Oost Java geboren. Maar, haar vader moest na de Japanse capitulatie naar Japan vertrekken.

Daarna brak de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië uit, en samen met haar moeder vertrok zij naar Nederland waar zij te maken kreeg met allerlei anti-Japanse gevoelens. De meeste mensen met een vergelijkbare achtergrond durfden zich niet te laten horen, als ‘kinderen van de vijand.’ Veel moeders verkozen ook te zwijgen over de achtergrond van hun kinderen.

Hideko (zie foto rechtsonder; [Han: de foto is genomen in 2014 door Maki Okubo die bij haar bezoek aan Amsterdam door Hideko op een rondvaart werd getrakteerd]).

Maar Hideko wist van kinds af aan van haar moeder dat zij Japans bloed had, en schaamde zich niet daarover. Toen zij 7 jaar oud was, besloot zij een brief te schrijven aan het adres dat haar vader had achtergelaten, en ontving een antwoord. Zó begon een lange briefwisseling, en uiteindelijk, in 1978, heeft zij haar vader kunnen ontmoeten.

In 1983 plaatste zij een advertentie in een krant, om op zoek te gaan naar andere Japanse nakomelingen. Dit was de eerste stap naar openbaarheid, en voor het Nederlandse publiek de ontdekking van het bestaan van de Japanse nakomelingen. Zij ontving echter brieven met kritische opmerkingen over Japanners, en iemand schreef op haar voordeur het woord ‘harakiri’.

Samen met anderen richtte zij in 191 de vereniging Japanse Nakomelingen (JIN) op. De meeste leden zoeken nog naar hun Japanse vaders. “We willen alleen onze roots bevestigen”, zei Hideko. Als voorzitter heeft zij zich ingezet voor beter begrip en samenwerking met Japanse Nakomelingen in Japan en Nederland. In 2007 kreeg zij als Japanse Nakomeling toestemming bij de herdenkingsceremonie in Den Haag een krans te leggen. Voor velen een teken van erkenning. Haar man, Han (71 jaar) vertelt: “Zij was een echte pionier.”

Hideko overleed op 4 oktober 2016 aan leukemie. Ze werd 71 jaar oud.

x[:]

Geplaatst in HAN

Opname bij Mary thuis

 

HOE GING HET BIJ ONS THUIS…….

Voor wie het augustusnummer van de MOESSON heeft gelezen heeft kunnen zien dat op 6 september a.s. in Breda in het Chassé Theater in Breda de documentaire CHILDREN’S TEARS voor de eerste keer in een vrije voorstelling in Nederland zal worden vertoond.
Naar ik heb begrepen staat dat binnen afzienbare tijd ook in Den Helder te gebeuren.

Hier geef ik een inkijkje hoe het bij de opnamen verliep bij ons thuis.
Op woensdag 3 juni 2013, werden er bij ons thuis opnamen gemaakt voor een later te verschijnen documentaire over Japans-Indische kinderen die werden geboren tijdens de tweede wereldoorlog. (inmiddels werd op 5 december de preview vertoond in Utrecht)
De Japanse documentairemaakster Yuki Sunada en een alleraardigste cameraman Ernst de Groot begonnen om ongeveer 13.00 uur opnames te maken van mijn vrouw en haar uitgebreid te interviewen. Dit hele proces duurde tot 23.00 uur.
Het was voor ons, maar vooral voor mijn vrouw, een heel erg emotionele dag. Erg zwaar en zeer ingrijpend. Tranen vloeiden rijkelijk maar ook werd er gelachen. Gelukkig waren beide mensen die de documentaire gestalte moeten geven heel erg aardig en begrijpend. Ondanks alles kijken wij terug op een fijne ontmoeting met deze twee kanjers.
Tijdens de opnamen kwamen onverwacht onze oudste kleinzoon Joey, 14 jaar oud, binnen en heeft het hele interview dat in het Engels plaatsvond meegeluisterd. Natuurlijk wist hij wel het een en ander, maar dit interview ging veel verder dan hij ooit had gehoord. Hij beheerst het Engels zeer goed en kon alles volgen. Ook bij hem schoten de traantjes, uit liefde voor zijn Oma, regelmatig over de wang. Wat een fijn joch is het toch.
Vroeg in de avond wilde Yuki Sunada ook nog graag opnamen maken met onze jongste kleindochter Senna, die qua uiterlijk sterk aan mijn vrouw doet denken in haar vroegste jeugd. Gelukkig wilde haar moeder daaraan meewerken zodat ik hun snel vanuit Anna Paulowna naar Den Helder kon ophalen. Wat een schat is Senna, zij werkte uiteindelijk heel leuk mee en ondanks dat zij na enige tijd geen zin meer had, volgde zij toch nog de nodige aanwijzingen op. Ik denk dat er prachtige shots zijn geschoten van dat heerlijke ding. (tekst: Han Dehne)

 

[:nl]Nieuwe blog van Céline [:]

[:nl] NAGASAKA een onderzoek naar Japans-Indische roots   

Contact: celinetalens@gmail.com.  De nieuwste blog (26 januari 2016) gaat over een verhaal dat haar opa Toshio Nagasaka heeft verteld over een gebeurtenis tijdens de Indonesische opstand na 15 augustus 1945. Toshio was een leerling van Kenji Miyazawa, de bekende Japanse schrijver uit Sendai. Uit een verhaal van Miyazawa over ‘generaal Banana’ trok Toshio een belangrijke les. “The spirit of General Banana saved 240 lives”. Lees verder hier. 

Meer over en van sansei Céline Talens (een dochter van oud-voorzitter Bauke) leest u op de pagina over de ‘tweede generatie’ op deze site. Klik hier.

 [:]

[:nl]Céline [:]

[:nl]https://nagasakablog.wordpress.com/  NAGASAKA een onderzoek naar Japans-Indische roots  

Contact: celinetalens@gmail.com
of kijk op www.celinetalens.com

De nieuwste blog (26 januari 2016) gaat over een verhaal dat haar opa Toshio Nagasaka heeft verteld over een gebeurtenis tijdens de Indonesische opstand na 15 augustus 1945. Toshio was een leerling van Kenji Miyazawa, de bekende Japanse schrijver uit Sendai. Uit een verhaal van hem over ‘generaal Banana’ trok hij een belangrijke les. “The spirit of General Banana saved 240 lives”. Lees verder hier. 

 [:]

Indië lezing aankondiging

[:nl]

Op dinsdag 8 maart 2016 vindt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de vijfde Indië-Lezing plaats! Thema dit jaar is Kinderen van Japanse vaders, kinderen met een geschiedenis.

Het thema staat in het teken van Japans-Indische nakomelingen en de middag wordt geopend door dr. Aya Ezawa, sociologe en docent aan de Universiteit van Leiden. Zij zal een beeld schetsen van de Japans-Indische nazaten. Na haar inleiding zal de heer Silfraire Delhaye, voorzitter van het Indisch Platform, zijn persoonlijk verhaal vertellen. Tijdens de tafeldiscussie vraagt moderator Wim Manuhutu aan zijn gasten over het kindzijn met een geschiedenis. Hoe ga je om met je achtergrond die verweven is met oorlogsgebeurtenissen en herinneringen aan die tijd? Ga je op zoek naar je roots of juist niet? De muzikale omlijsting wordt verzorgd door ‘Young Released’.

De Indië-Lezing wordt georganiseerd door: Stichting 4/5 mei comité Amsterdam Zuidoost, het Indisch Herinneringscentrum, Stichting De Brug, Indiëherdenking Amstelveen, Stichting Gastdocenten WOII, werkgroep Zuidoost-Azië en Stichting Nusantara.

Datum: dinsdag 8 maart 2016 Tijd: 14.00 – 17.00 uur. Toegang gratis na aanmelding op :  indielezing@gmail.com

Locatie: Theater van ’t Woord, Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam, bij CS).

 

[:nl]Children’s Tears in Eindhoven[:]

[:nl]The film is officially selected to be screened in Doc Feed which is a documentary film festival in Eindhoven from Feb.19 to 21. ‘Children’s Tears’ will be screened op zaterdag 20 februari a.s. at Temporary Art Centre (Vonderweg 1 – 5611 BK – Eindhoven. The schedule will be fixed in a few weeks of time.[:]