Yu Takei en Maki Okubo
In een recente boekbespreking in een Japanse krant van Oranda kara no iraijo (‘Aanvragen uit Nederland met vele blanco´s’), het boek van Yu Takei over Kaoru Uchiyama en zijn zoekacties naar vaders van Nederlandse Japans-Indische nakomelingen, zegt Yu Takei:
“Ik was echt geschokt en geroerd toen ik acht jaar geleden hoorde over Uchiyama’s activiteiten, en ik wilde beslist over hem gaan schrijven. Zelfs toen Uchiyama-san vroeg om de roosters van de militaire transportschepen die terugkeerden naar Japan na de oorlog, placht het Japanse Ministerie van Gezondheid en Welzijn dit te weigeren. Indien zij die beschikbaar hadden gesteld, zou hij nog meer resultaten hebben geboekt.”
Ook zegt ze: “..er zijn nog steeds mensen in een ver land die nog tranen hebben 68 jaar na de oorlog. Ik wil die realiteit overbrengen naar zoveel mensen als ik kan.”
Inmiddels is de situatie op het gebied van de archieven enigszins verbeterd. De stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost (S.O.O.) maakt daar momenteel gebruik van. Maar het blijft erg belangrijk het bewustzijn in Japan bij het publiek en de geëigende instanties te verhogen. Daarom werkt JIN van harte mee aan de interviews die een journaliste van de Asahi Shimbun, Maki Okubo, in Nederland wil houden. Op 12 april organiseert JIN voor haar en JIN leden een bijeenkomst in De Bilt. Mevrouw Okubo heeft boeken geschreven over de Japanse kinderen en vrouwen die in China zijn achtergelaten. Zij zal vertellen over die kwestie.