GEDEELD VERLEDEN
De stichting Herdenking 15 augustus 1945 heeft dit jaar, 70 jaar na het eind van de oorlog, een boek uitgebracht, getiteld GEDEELD VERLEDEN Uw herinnering, mijn verhaal, uitgebracht waarin een aantal toespraken gebundeld is die in de loop van de tijd op 15 augustus bij het Indisch Monument zijn gehouden. Het boek heeft een voorwoord van minister-president Mark Rutte, en een inleiding van Jan Kees Wiebenga, de huidige voorzitter. Van Margaret Leidelmeijer is een historisch overzicht opgenomen.
De vereniging JIN heeft zich lang geleden al aangesloten bij de stichting Herdenking. Om verschillende redenen. De JIN-ers streefden naar het doorbreken van het stilzwijgen over hun afkomst. Om persoonlijke redenen en omdat de moeders en haar kinderen deel uitmaken van de (Indische) geschiedenis. Daarom mocht JIN bij de Herdenking niet ontbreken. Ook wilde JIN solidair zijn met de herdenking van de Indische oorlogsslachtoffers. Vaak hebben zij die ook zelf in hun Indische families te betreuren. Elk jaar is een bestuurslid namens JIN bij de herdenking aanwezig. In 2007 heeft JIN, daartoe uitgenodigd, zelf een krans mogen leggen. Bij de herdenking van 2008 is Chantal Maschke, de dochter van een JIN-er, in de gelegenheid gesteld een bijdrage te leveren. Haar verhaal, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en interviews van JIN leden, is in het boek opgenomen. Er is een mooie foto bij waarin haar moeder als peutertje te zien is op de schoot van Chantal’s oma. Chantal eindigde haar bijdrage als volgt: “Voor Japans-Indische nakomelingen komt een bevrijding niet alleen door erkenning van hun bestaan, maar vooral door de groep waarin zij zijn groot gebracht; de Indische gemeenschap. Ik hoop dan ook voor de toekomst niet alleen op een samen stilstaan, maar juist ook op een samen verdergaan.”
Het boek kost € 24, 50 en is verkrijgbaar bij LM Publishers. De volledige toespraak van Chantal is na te lezen op de JIN site. Klik hier.[:]