
Een grondlegger van de werkgroep Dialoog is Takamitsu Muraoka, emeritus professor Hebreeuwse talen aan de Leidse Universiteit. Aanleiding van de eerste conferentie was onder meer de publicatie in Japan van het boek van E.W. Lindeijer, Kusjes aan Nel en kinderen: Van een Nederlandse krijgsgevangene in Japan (2000, Tokyo), een dagboek in de vorm van brieven gericht aan zijn gezinsleden thuis. Dit dagboek dat hij in het Japans heeft vertaald vormde de inspiratie voor Muraoka om met ex-geïnterneerden in Nederland in gesprek te gaan. Maki Okubo, die in het voorjaar van 2014 in Nederland was heeft over hem geschreven in de ASAHI SHIMBUN. Zie voor dit artikel met portretfoto in het Japans 20140726 「ひと」村岡崇光さん. De Engelse vertaling volgt hier Article in Asahi Shinbun.
Op de 17e Conferentie sprak Takamitsu Muraoka over het onderwerp: “vergeving en verzoening, niet als een one-man-show, maar als een proces van wederkerigheid”.
Hun toelichting op hun site:

De huidige voorzitter van de werkgroep is mevrouw Yukari Tangena- Suzuki

In de conferenties van 2007 en 2011 zijn Japans Indische Nakomelingen aan het woord gekomen.
Conferentie 2007 zie HIER (Jeanne Ham en Jan Pellegrino)
Conferentie 2011 zie HIER (aan de orde kwam het boek van Yoko Huis-Watanuki (Claudine, Nanny) en Hideko over de geschiedenis van JIN en de vertoning van de dvd gemaakt door Marcel Reijnst ter gelegenheid van 15 jaar JIN in 2006; daarop staan de filmfragmenten die in die periode op TV en in documentaires te zien waren.)