Eveline_BuchheimDr Eveline Buchheim is gepromoveerd op het proefschrift ‘Passie en Missie: Huwelijken van Europeanen in Nederlands-Indië en Indonesië 1920-1958′. Zij heeft ook onderzoek gedaan naar Japans-Indische nakomelingen in Nederland, op basis van interviews met veertien nakomelingen en moeders. In 2007 gaf zij hierover lezingen. In 2009 verscheen een artikel van haar hand over dit onderwerp, getiteld ‘Hide and Seek’ Children of Japanese -Indisch Parents (opgenomen in de bundel Forgotten Captives in Japanese Occupied Asia, edited by Kevin Blackburn en Karl Hack, page 260 -277). Als medewerker van het NIOD publiceert zij op haar onderzoeksterrein (o.a. de oorlog in Azië en de invalshoek van gender).

Een conclusie van Hide and Seek luidt zeer in het kort als volgt. Hoe verschillend de levensverhalen ook zijn, gemeenschappelijk is veelal de zwijgzaamheid die de moeders aan de dag legden. De (extreem) negatieve representatie van de Japanse vijand in de naoorlogse herinneringen in de sociale omgeving van moeders droeg sterk bij aan het willen verbergen van de Japanse afkomst van haar kind(eren). Dit is te beschouwen als een overlevingsstrategie in de confrontatie met (grote) sociale druk gepaard aan gevoelens van schaamte en angst voor afwijzing. De kinderen verkeerden hierdoor doorgaans in een paradoxale positie: zowel de afkomst willen verbergen als die willen onderzoeken. Hide and seek.

Er zijn geen resultaten gevonden voor het opgevraagde archief. Wellicht kan je de zoekfunctie gebruiken om naar een gerelateerd bericht te zoeken.