Wie en wat is het JNCC

Het Japan-Netherlands Culture Center opende in mei 1999 zijn deuren in Amsterdam (in de buurt De Pijp) om Japanse cultuuruitingen in Nederland te promoten, door het organiseren van lezingen, taalcursussen, tentoonstellingen, muziek- en theatervoorstellingen, en zo meer. Het startkapitaal was een gift van een Japanse particmasakoulier. De leiding was en is in handen van het echtpaar Mrs Masako Yoshioka (president) (zie haar foto bij de opening) en Prof.Nobuo Yoshioka (director). In 2004 zijn de “Yoshioka’s” teruggegaan naar Kobe, maar de activiteiten zijn -zij het minder intensief- nog gaande, onder auspiciën van de stichting JNCC. Door een toeval hebben zij kennisgemaakt met de JIN en hun stukje geschiedenis, tot dan toe voor hen onbekend. Arnout, de zoon van Hideko, liep op een dag het centrum in de Pijp in voor een Japanse les en werd welkom geheten door Nobuo Yoshioka. Van het een kwam toen het ander. In het bijzonder Masako Yoshioka ontwikkelde een warme sympathie voor de Japans-Indische nakomelingen. JNCC en de Yoshioka’s fungeerden nadien vele malen als gastheer zowel in Nederland als in Japan. Op de JIN-relatiedagen traden regelmatig gezelschappen uit Japan op voor het vertonen van traditionele dans en muziek. JNCC heeft ook het concert van Nippy Noya mede mogelijk gemaakt (zomer 2013) voor de film van Yuki Sunada.  De Yoshioka’s gaven elk jaar voor de Japanreizigers (in het Peace Exchange Program) een welkomstdiner waarvoor ze ook Japanse relaties uitnodigden. De gasten uit Holland voelden zich op deze manier zeer welkom! Zie foto hiernaast uit 2011.

Stichting Japan-Netherlands Culture Center (JNCC)

Op de foto staat Masako san, president van JNCC, uiterst rechts. Uchiyama was in 1999, op uitnodiging van JIN, in Nederland, en maakte toen kennis met mw. Yoshioka. De twee andere dames zijn vertaalsters. De jonge vrouw, Kumiko, woonde in Asd, en hielp JIN in de communicatie met Uchiyama door brieven van JIN secretaris Hideko te vertalen, en de rapporten van Uchiyama over zijn zoekacties in het Nederlands. Het JNCC ontving heel gastvrij de JIN gezelschappen. De foto is genomen in het gebouw van het Center in de Pijp (1e Jan v.d. Heijdenstraat) in Amsterdam, waar op 2 oktober 1999 de Sayonara party van JIN voor Mr. Uchiyama is gehouden, verzorgd door JNCC.

Bij het 10-jarig bestaan heeft JNCC een overzicht van activiteiten gemaakt.Zie  JNCC10jaarOverzicht

Bij het twintigjarig jubileum van JIN trad op uitnodiging van JNCC de Izumi Taiko groep uit Osaka op tijdens de JIN Relatiedag van 25 september 2011.

In 2010 vierde JNCC zijn tienjarig jubileum (zie foto’s hiernaast). Tijdens de JIN Relatiedag op 19 september 2010 liet JNCC Gakuzinzan Hashimoto spelen, shakuhachi master op de Japanse bamboefluit. Tevens gaf mevrouw Kuniko Ikeda uit Kyoto een theeceremonie. Aan het begin van de dag voerde Paul de Leeuw, shinto master, voor JNCC een  shinto ceremonie uit. Ook mevrouw Hanayagi trad op.

Op de Relatiedag van 20 september 2009 liet JNCC uit Japan de sopraan Satoko Tanaka optreden, met op de piano Nobuko Takahashi. VErder was er een sushi workshop van Tadako Hayashi (uit Japan) en een theeceremonie van Kuniko Ikeda.

In 2007 (30 september) liet JNCC Yoko en Takako Ohashi overkomen voor een performance op rijstpapier en sumi-inkt, onder begeleiding van Sakiko op keyboard die folk songs ten gehore bracht. Mw. Hanayagi en mw. master Ikeda gaven een dansdemonstratie c.q. een theeceremonie. Zie foto’s hieronder.

In 2005 (11 september) trad de Tomoaki Hanayagi and Company op met ‘Four seasons in Japanese dance’ (maiko en geisha dans).

In 2004 (26 september) werd een waidaiko concert uitgevoerd door IZUMI groep uit Osaka. Het piubliek mocht ook meedoen!

In 2003 (21 september) gaf Masako Yoshioka een demonstratie Japanse (volks)dansen. Mevrouw Mariko Nishide gaf een lezing met beelden over URUSHI lak.

In 2001 (23 september) trad de dansgroep Buyo Kyokai op uit de Japanse provincie Niigat, onder leiding van Harue Niwano. Verder gaf Hironobu Niwano een demonstratie over het maken van soba.

In 2000 (24 september) gaf het JNCC een demonstratie over Japanse klederdracht “kimono”.